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1.  Q.  Help!  I’m just separated from my husband and I need child support.  What do I do? 
 

A. Most Army legal assistance attorneys will prepare a separation agreement for you, but 
few are authorized to go to court for you.  Instead, your military lawyer will help you 
obtain a private lawyer to represent you in court.  In addition, each state has a Child 
Support Enforcement Agency (CSEA) which may be able to help you by locating the 
other parent, and locating child support orders.  In most states, CSEAs are listed under 
the “Human Services Agencies” heading in the local government section of the telephone 
directory.  If there is no separate listing, the local bar association, department of social 
services, welfare department, legal aid organization or district attorney’s office should be 
able to give you the number.  For overseas help, make an appointment with your nearest 
legal assistance office for a referral.   

 
2. Q.  I have custody of my child and my ex-wife is in the Army.  If she fails to pay child 

support, where should I go for help? 
 

A. The answer depends on a number of factors: 
 

a. If your situation is urgent, you should contact the soldier’s commander first, as 
soon as the first payment is missed.  Under Army Regulation 608-99, Army 
commanders must ensure that their soldiers comply with the support provisions of 
court orders and separation agreements.  If there is no order or written agreement, 
then in most circumstances the soldier must still provide support based on the 
amount of BAH at the with-dependants rate appropriate for the soldiers rank. 

 
b. If the commander can’t help you, or if the other parent is not in the military, then 

you should make an appointment with the legal assistance office to find out from  
an attorney there about your options in pursuing child support.   

Please note that this Information Paper only provides basic information and is not intended 
to serve as a substitute for personal consultations with a Legal Assistance Attorney.



 
c. If the other parent simply refuses to pay, your last resort is to obtain a court order.  

If the parent is bound by a prior court order or separation agreement to pay a 
certain amount, you may ask the court to enforce the order (by contempt of court, 
garnishment, seizure of property, wage assignment, etc.)  or the agreement (by 
breach of contract).  Delinquent child support payments may also be report on the 
delinquent parent’s credit report.   

 
If you have to go to court, you will almost certainly need a lawyer.  You can hire a lawyer at 
your own expense, or you can use the services of the CSEA in your area (if you, or the other 
parent is in the U.S.), which may be able to represent you in court for free or for a very low 
charge. 
 
3.  Q.  Can the other parent’s paycheck be garnished for child support? 
 

A. Yes—state laws (but not the laws of foreign countries) do allow garnishment or wage   
assignment to provide child support out of the other parent’s paycheck.  You will need to 
get a court order from an American court that sets the amount of child support in order to 
then apply for involuntary allotment or garnishment.   

 
4.  Q. Can child support be paid through the court? 
 

A. Yes.  This is the preferred method.  Generally support will be paid through the CSEA.   
 
5.  Q.  Can overseas courts enforce court orders for support? 
 

A. Yes, but only if the order itself was issued by that court or has been registered or filed 
with that court for enforcement.  If a German court originally issued the support order, 
then that court can proceed to enforce it.   

 
If you have any further questions, please see a legal assistance attorney as soon as possible.  Our 
legal assistance offices stand ready, willing and able to help you.   
 
Please call our offices for assistance. 
 
 Grafenwoehr Legal Assistance Office: 
     DSN: 475-7114 
     COM: 09641-83-7114 
 
Vilseck Legal Assistance Office: 
     DSN: 476-2289 
     COM: 09662-83-2289 
 
 
       


